Berba maslina
Zaron u tradiciju
Iz davnina su se stanovnici otoka bavili maslinarstvom i prenosili znanje na mlađe generacije. Iz razgovora sa članovima obitelji osjeća se koliko su vezani za ulje i koliko im znači „zlatna kap“. Izreka da riba ispečena na roštilju pliva u tri tekućine: moru, ulju i vinu opisuje važnost maslinovog ulja u svakodnevnom životu. Upotreba ulja je prisutna u gotovo svakom jelu i daje mu posebnu aromu. Samo jedan od primjera je povratak iz lova na lignje, kuhanje svježe lignje u kipućoj vodi,
začinjena sa soli, paprom i maslinovim uljem; jedna je od delicija. To je otočki način života, način shvaćanja prirode i uživanja u njoj. To je način od kojeg možemo puno naučiti. To su nam prenijeli naši stari i to želimo i dalje prenositi na nove generacije.
Gostima želimo pokazati kako se masline beru, sakupljaju, melju samo jednom i kako se dobiva proizvod koji se svojom kvalitetom nemože uspoređivati sa uljima iz dućana.
Zaronite u našu tradiciju i osjetite miris maslinovog ulja!
Željeti ćete ga zauvijek.